Filtrovat
Pixmac000013879887[1].JPG

Černý čaj oproti jiným typům čajů prochází delší oxidací. Má v sobě víc kofeinu a výraznější vůni. Svou vůni čaj neztratí ani při delším skladování. Černý čaj je známý i svými léčivými účinky. Pro milovníky čajů i příznivce černých čajů, jsme vybrali černé čaje z celého světa. Samozřejmě si můžete vybrat - čisté, aromatizované či ochucené. Nenechte si ujít příležitost vyzkoušet pravý černý čaj.

 

TIP: Víte, jak správně připravit černý čaj? Dozvíte se níže na stránce.

  • Druh
  • Rozdělení

  • Počet na stránku
  • 20
  • 40
  • 60

Strana 1 z 10    Celkem 185 záznamů


Černý čaj ochucený 25x2g - Barberry

  • Výrobce: The Flavour Symphony
  • Skladem

59 Kč

Černý čaj ochucený 25x2g - Earl Grey

  • Výrobce: The Flavour Symphony
  • Skladem

59 Kč

Černý čaj ochucený 25x2g - Forest Berries

  • Výrobce: The Flavour Symphony
  • Skladem

59 Kč

  • Není na skladě

Černý čaj ochucený 25x2g - Exotic Mix

  • Výrobce: The Flavour Symphony
  • Není skladem

59 Kč

  • Není na skladě

Černý čaj ochucený 25x2g - Masala

  • Výrobce: The Flavour Symphony
  • Není skladem

59 Kč

Černý čaj čistý 20x2,5g - Argentinský

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

27 Kč

  • Není na skladě

Černý čaj ochucený 100g - Mango, Ananas

  • Výrobce: Basilur
  • Není skladem

132 Kč

Černý čaj ochucený 40x2g - Assorted

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

175 Kč

Černý čaj čistý 175g - Pothotuwa 292

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

250 Kč

Černý čaj čistý 175g - Lumbini 145

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

250 Kč

Černý čaj čistý 175g - Gunawardena 362

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

232 Kč

Černý čaj čistý 175g - Sithaka 810

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

232 Kč

Černý čaj čistý 175g - Adawatte 742

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

250 Kč

Černý čaj čistý 175g - Shawlands 673

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

232 Kč

Černý čaj čistý 175g - Craighead 825

  • Výrobce: Jaf Tea
  • Skladem

250 Kč

  • Není na skladě

Černý čaj čistý 100g - English Breakfast

  • Výrobce: Basilur
  • Není skladem

201 Kč

  • Není na skladě

Černý čaj čistý 100g - English Afternoon

  • Výrobce: Basilur
  • Není skladem

201 Kč

Černý čaj čistý 100g - Darjeeling

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

247 Kč

Strana 1 z 10    Celkem 185 záznamů

Jak připravit černý čaj

 

Černý čaj je takový, jehož lístky prošly fermentací, díky které čaj získal svou charakteristickou tmavou barvu. Příprava černého čaje se zdá být jednodušší, než je tomu u čaje zeleného. Protože nemusíte řešit teplotu vody, kterou černý čaj zaléváte.

Nádobí k přípravě čaje

K přípravě sypaného černého čaje vám pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. 

Lístky sypaného čaje však mají rády svobodu, proto se je nebojte louhovat v konvičce jen tak volně. Uvolní se z nich tak to pravé aroma a chuť. Sítko v tomto případě teoreticky nepotřebujete. Lístky čaje totiž po vylouhování klesnou ke dnu, takže čaj můžete bez problému slít.

Dávkování

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často a obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda a její teplota

Na černý čaj je podobně jako na zelený čaj nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Černý čaj vždy zaléváme buď vařící vodou, nebo vodou o teplotě mezi 95 – 100°C.

Doba louhování

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

U černých sypaných čajů je doporučena doba louhování  3-5 minut. Během prvních tří minut se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky. Při delším louhování (nad 5 minut) se už z lístků naopak uvolňují třísloviny, které účinky teinu snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním čaj získá více nahořklou chuť a tmavší barvu.

Louhujte pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré prospěšné látky.