Filtrovat
Pixmac000078125751-1_1kop.jpg

Rooibos je čaj z fermentovaných lístků rostliny Asphalatus linearis původem z Jižní Afriky. Jeho chuť je popisována jako sladká a mírně ořechová. Neobsahuje kofein, má nižší obsah tříslovin. Obsahuje železo a mangan. Čaj Rooibos má prokazatelné antioxidační účinky, pomáhá i při nervovém vypětí a alergiím. Je vhodný pro děti, těhotné ženy a starší lidi.

 

Tip: Víte, jak správně připravit čaj Rooibos? Dozvíte se níže na stránce.


  • Počet na stránku
  • 20
  • 40
  • 60

Strana 1 z 1    Celkem 6 záznamů


  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

0 Kč

Strana 1 z 1    Celkem 6 záznamů

Jak připravit čaj rooibos

 

Rooibos je čaj vhodný pro každého, protože na rozdíl od ostatních druhů čajů neobsahuje žádný kofein. Díky tomu si může rooibos uvařit každý, kdo se chce kofeinu z jakéhokoli důvodu vyhnout. Nápoj z rooibosu můžete pít teplý i studený. Navíc základní varianta přípravy čaje rooibos je v podstatě velmi prostá.

Nádobí k přípravě

K přípravě čaje rooibos vám pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. 

Dávkování čaje Rooibos

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička čaje rooibos na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda a její teplota

Čaj rooibos vždy zaléváme vařící vodou. A stejně jako u jiných čajů, i zde je nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma.

Doba louhování čaje Rooibos

U rooibos čajů je doporučena doba louhování  3-5 minut. I když dobu louhování překročíte, nemusíte se bát, že vám čaj zhořkne (na rozdíl od čaje zeleného nebo černého). Doba louhování nemá na sílu čaje rooibos vliv. Delším louhováním čaj získává pouze více zemitou chuť a tmavší zabarvení.

Louhujte vždy pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré látky a silice.